Wykonanie
Poziom trudności
Śledzie z
cebulką są obecne na moim
stole od zawsze. Były popularną przekąską w czasach PRL-u, są popularne i teraz. U mnie co roku pojawiają się na wigilijnym
stole.
Śledzie z
cebulką smakują najlepiej po 3-4 dniach od przygotowania, ale mogą postać w lodówce nawet tydzień.Do przygotowania
śledzi z
cebulką należy użyć
matiasów,
młodych śledzi, które jeszcze nie osiągnęły dojrzałości płciowej. Danie można przygotować na dwa sposoby:– korzystając z solonych, beczkowych
śledzi na wagę – ale trzeba
mieć pewność, że są dobrej jakości (kiedyś kupiłam
śledzie, które były twarde i włókniste – prawdopodobnie to nie były
matiasy),– można też skorzystać ze
śledzi paczkowanych, zalanych małą ilością
oleju.Porcja na 1 słoik o pojemności 900 mlSkładniki:6 płatów
śledzi –
matiasów1 spora
cebulaolej rzepakowySposób przygotowania:
Śledzie (
matiasy) pokroić na ok. 3 cm kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Słoik wyparzyć wrzątkiem. W słoiku ułożyć warstwami:1 łyżkę
cebuli (na dno słoika)2 pokrojone płaty
śledzi2 łyżki
cebuli2 pokrojone płaty
śledzi2 łyżki
cebuli2 pokrojone płaty
śledzireszta
cebuliTeraz zalać wszystko
olejem rzepakowym.
Używam
oleju rzepakowego, bo po pierwsze jest zdrowy, a po drugie lubię jak
śledzie z
cebulką smakują jak
śledzie z
cebulką, a nie
olejem lub
oliwą, którą zostały zalane. Słoik zakręcić pokrywką i wstawić na co najmniej 3 dni do lodówki, ale mogą postać nawet tydzień.
Smacznego!