ßßß Cookit - przepis na Śledzie z cebulką

Śledzie z cebulką

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Śledzie z cebulką są obecne na moim stole od zawsze. Były popularną przekąską w czasach PRL-u, są popularne i teraz. U mnie co roku pojawiają się na wigilijnym stole. Śledzie z cebulką smakują najlepiej po 3-4 dniach od przygotowania, ale mogą postać w lodówce nawet tydzień.
Do przygotowania śledzi z cebulką należy użyć matiasów, młodych śledzi, które jeszcze nie osiągnęły dojrzałości płciowej. Danie można przygotować na dwa sposoby:
– korzystając z solonych, beczkowych śledzi na wagę – ale trzeba mieć pewność, że są dobrej jakości (kiedyś kupiłam śledzie, które były twarde i włókniste – prawdopodobnie to nie były matiasy),
– można też skorzystać ze śledzi paczkowanych, zalanych małą ilością oleju.
Porcja na 1 słoik o pojemności 900 ml
Składniki:
6 płatów śledzimatiasów
1 spora cebula
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Śledzie (matiasy) pokroić na ok. 3 cm kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Słoik wyparzyć wrzątkiem. W słoiku ułożyć warstwami:
1 łyżkę cebuli (na dno słoika)
2 pokrojone płaty śledzi
2 łyżki cebuli
2 pokrojone płaty śledzi
2 łyżki cebuli
2 pokrojone płaty śledzi
reszta cebuli
Teraz zalać wszystko olejem rzepakowym.
Używam oleju rzepakowego, bo po pierwsze jest zdrowy, a po drugie lubię jak śledzie z cebulką smakują jak śledzie z cebulką, a nie olejem lub oliwą, którą zostały zalane. Słoik zakręcić pokrywką i wstawić na co najmniej 3 dni do lodówki, ale mogą postać nawet tydzień.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/12/sledzie-cebulka