Śledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera ich aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Dlatego powinniśmy korzystać z niego w naszej kuchni. Jest idealny do wielu dań na zimno jak i na gorąco.Składniki :* kilogram śledzi ala matias* cebula* 4 kulki ziela angielskiego* łyżka octu* pół szklanki oleju rzepakowego* pół szklanki letniej przegotowanej wodyPrzygotowanie :Śledzie wymoczyć w wodzie , zmieniając wodę przynajmniej dwa razy. Odsączyć. Można pokroić na mniejsze kawałki - u mnie zostawiam w całości. Układam śledzie w misce. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Polewam octem. Wrzucam kulki ziela angielskiego. Mieszam olej rzepakowy z wodą i zalewam śledzie. Odstawiam przynajmniej na jeden dzień żeby smaki się przegryzły.