Wykonanie
Bardzo lubię placki ziemniaczane. Właściwie powinnam napisać, że je uwielbiam. Nie liczę ile ich zjadam, ale uwierzcie, że są to spore ilości. I mimo tego, że każdy w naszej rodzinie robi je inaczej, wszystkie wersje mi smakują. Jedyną rzeczą jakiej nienawidzę, jest obieranie
ziemniaków. To coś co
przyprawia mnie o ból głowy. Nie ma w kuchni chyba drugiej takiej czynności, której tak szczerze nienawidzę. Czasem jednak trzeba się poświęcić. A muszę przyznać, że warto. Połączyłam
ziemniaki z
selerem naciowym, sypnęłam
rukolą i do tego
jajko sadzone. Prosto i naprawdę smacznie:)
Składniki:1 kg
ziemniaków4
łodygi selera naciowego1
jajkocebulasólpieprzmąka pszennaolej do smażenia (u mnie z pestek
winogron)dodatki:
rukolajajkosólpieprzpapryka wędzonaWykonywanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Seler także zetrzyj na tarce. Wymieszaj całość. Dodaj
jajko,
przyprawy i
mąkę. Masa powinna być na tyle zwarta, aby można była smażyć je na patelni, tak aby się nie rozpływały. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Gdy będą gotowe, posyp je
rukolą i przygotuj
jajko sadzone. Przypraw je
solą,
pieprzem i
papryką wędzoną. Ułóż je na plackach. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!