Wykonanie
Jak się macie po świętach? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas w rodzinnym gronie. U nas Wigilia w tym roku w większym gronie, co miało zdecydowanie swój urok. Święta natomiast, to już tradycja, spędziliśmy w gronie znajomych. Świąteczne śniadanie ze znajomymi ma naprawdę niepowtarzalny klimat. Uwielbiam to! Po świętach zachciało mi się czegoś prostego, zdrowego i oczywiście smacznego. Przygotowałam najprostszy na świecie omlet. Dodałam właściwie tylko
jarmuż i odrobinę wędzonej
papryki. To wyjątkowo mało skomplikowany pomysł na śniadanie, a muszę przyznać, że pyszny! Spróbujcie!
Składniki:
jarmuż2
jajkasólpieprzwędzona
papryka w proszku1
cebula pokrojona w półplasterki
olej do smażenia- u mnie z pestek
winogronWykonywanie:
Jarmuż umyj, usuń łodygi i porwij na mniejsze kawałki.
Cebulę podsmaż na patelni aż stanie się szklista. Dodaj
jarmuż i podsmaż aż zmięknie.
Jajka rozbij do miseczki, dodaj
przyprawy i wymieszaj. Gdy
jarmuż i
cebula będą miękkie (
jarmuż może się przypiec i stać się chrupiący), wlej
jajka. Smaż go tak długo, aż omlet będzie odpowiednio wysmażony. Możesz zostawić go lekko płynny z góry, lub przypiec z obu stron. Ja wolę wersję wypieczoną:) Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!