Wykonanie
« Smoothie
jabłko,
awokado,
kiwiSeromakowiec »Opublikowano 30 listopada 2016 | Autor: KiCSzybki i smaczny deser … puszyste babeczki z dodatkiem pasty sezamowej (tahini) … polane pyszną, również,
sezamową glazurą. Dzieci za nimi przepadają!
Składniki na ok. 10 -12 babeczek:2
jajka4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki pasty tahiniSkładniki na glazurę:½ szklanki
cukru pudru3-4 łyżek pasty tahini z tego przepisuWykonanie:Formę na muffiny natłuszczamy
masłem. Odstawiam. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C (piekę z termoobiegiem).
Białka oddzielamy od
żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Do ubitych
białek stopniowo dosypujemy
cukier i wrzucamy po jednym
żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach
mąkę i
proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pastę tahini. Miksujemy i przelewamy do formy na muffiny. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C. (z termoobiegiem) lub do suchego patyczka. Babeczki będą upieczone, gdy zaczną odchodzić od formy i przy jej brzegach będą lekko pomarszczone.
Cukier puder mieszamy z pasta tahini, jeśli glazura wyjdzie z gęsta dolewamy odrobinę goręcej
wody i polewamy babeczki.Smacznego!O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.