Wykonanie
Sernik bez pieczenia Rocher to kontynuacja przepysznej linii deserów i wypieków inspirowanych tymi pralinkami. Sernik jest prosty do wykonania, szybki i bez dodatku
żelatyny. Wygląda dostojnie i świątecznie, pięknie się prezentując na
stole. Doskonały również na małe przyjęcia dla mniejszych lub większych łasuchów :-).Składniki na spód:90 g
wafelków z
orzechami laskowymi
Wafelki pokruszyć. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na spód wysypać pokruszone
wafelki, równo je rozprowadzić.Składniki na masę
serową:125 g
serka mascarpone250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie80 g
deserowej czekolady, roztopionej400 g nutelli200 ml
śmietany kremówki 36% (lub double cream 48-50%), schłodzonejWszystkie składniki oprócz
śmietany kremówki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
serek mascarpone i
twaróg. Utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać nutellę, roztopioną
czekoladę i zmiksować do połączenia (bez ubijania, mieszadło miksujące). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną kremówkę i dodać w 3 turach do masy z nutellą, delikatnie mieszając do połączenia i zlikwidowania smug
bitej śmietany. Nadzienie przełożyć na spód
wafelkowy, wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce (10 - 12 godzin).
Polewa czekoladowa:80 g
deserowej czekolady, posiekanej60 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do lekkiego stężenia sosu.Ponadto:8 pralinek Rocherposiekane i podpieczone
orzechy laskowe, do posypaniaSchłodzony sernik przełożyć na paterę i polać gęstniejącym sosem. Ozdobić posiekanymi
orzechami laskowymi i pralinkami. Schłodzić.Smacznego :-).