ßßß
Przez Marzena 28 listopada 2016Niestety witaminy C nasz organizm nie może ani wyprodukować, ani magazynować dlatego powinniśmy ją codziennie dostarczać. Proponuję zamiast sięgać po tabletki poprostu zrobić sobie szejka, który zawiera niemalże potrójną porcję dziennego zapotrzebowania.Dla przypomnienia Witamina C towarzyszy absorbcji żelaza i tworzeniu hemoglobiny, wzmaga odporność na zakażenia i pomaga w leczeniu ran. Przyczynia się do zapobiegania miażdżycy.O tak bierzemy się już za obieranie pomarańczy. Dla mnie szejk najlepej smakje z sokiem z mango.Składnikiczerwony grejpfruit bez skórki - 1 sztukapomarańcze bez skórki - 1lub 2 sztukikiwi - 1 sztukacyrtyna bez skórki - 1/2 sztukiimbir (ginger) opcjonalnie - 1/4 łyżeczkisok z pomarańczowy, lub grapefruitowy albo mango - 1/3 lub 1/2 szklankiInstrukcjeWszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.Przy wysokoobrotowych blenderach takich jak Vitamix lub Blendec polecam dodać parę kostek lodu.Porcja na 3 szklanki.