Wykonanie
Pomysł na te pierogi powstał spontanicznie, po przeglądzie lodówki. Zostało mi trochę surówki z
kiszonej kapusty i pół woreczka ugotowanej
kaszy gryczanej. Postanowiłam połączyć oba te smaki i zawinęłam je w cisto pierogowe. Wyszły przepysznie, mój mąż się ze mnie
śmieje że pierogi zawsze zrobię z niczego.Surówka z
kiszonej kapusty z przepisu który znajdziecie tutaj1/2 ugotowane
torebki kaszy gryczanej4 łyżki
oliwyciasto na pierogi z przepisu który znajdziecie tutaj
sólpieprzNa dwóch łyżkach
oliwy podsmażamy
sałatkę z
kiszonej kapusty. Lekko podsmażoną
kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni, na dwóch łyżkach
oliwy prażymy
kaszę gryczaną, doprawiając ją
solą i
pieprzem. Uprażoną
kaszę mieszamy z podsmażona
kapustą. Jeśli trzeba to doprawiamy
solą i
pieprzem.Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek. Z ciasta wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Przelewamy
wodą i podajemy okraszone
masłem. Ja podałam je również z czerwonym barszczem. Smacznego !!!