ßßß
Tak jak w Polsce, w Danii również jada się ryż na mleku , z cukrem cynamonowym i kleksem masła na wierzchu. Taki ryż je się głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia podczas weekendowych śniadań. Do tego dania używa się specjalny ryż , taki sam jak do risotto. Ryż ten jest bardzo kleisty i ma bardzo krótkie ziarnka. Bardzo dobrze rozpada sie w gotowaniu i ma mazistą konsystencję.
Duńczycy robią ten ryż oraz podają w ten oto sposóbPrzepis na 2 osobyRyż do risotto 100 grampół litra dowolnego mlekaszczypta soli1 łyżka drobnego cukru do wypiekówpół łyżeczki cynamonu2 łyżeczki masłaWykonanieDo rondla o grubym spodzie wlewamy mleko oraz wsypujemy ryż. Dodajemy szczyptę soli. W momencie zagotowania się mleka skręcamy palnik na mały i gotujemy tak aż do momentu kiedy ryż wchłonie prawie całe mleko i będzie miękki. Cały czas trzeba pilnować garnka aby ryż się nie przypalił, co bardzo często się zdarza. Należy często mieszać. Cukier, drobny do wypiekow , mieszamy z cynamonem. Ryż wkładamy do misek i posypujemy cynamonowym cukrem, na wierzch kładziemy 1 łyżeczkę masła.

About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Kawa jesienno – zimowaKrem marchwiowy >