Wykonanie
Tak to właśnie bywa, kiedy bloga prowadzi się amatorsko i przerwy w pisaniu są długie.Ja o swoim już prawie zapomniałam ;) Teraz wracam i postaram się nadrobić te spore zaległości.Jak w tytule- wracam do przedszkola z moim ulubionym podwieczorkiem
Ryż na mleku zapiekany z
jabłkamiSkładniki: (na trzy porcje)~ 400ml
mleka~ 200 g
ryżu~ 2 duże
jabłka~ 1 łyżka
cukru~ szczypta
soli~
cynamon do smakuDo garnka wlać
mleko i wstawić na mały ogień. Dodać
cukier, wsypać
ryż i wymieszać.Gotować pod przykryciem, często mieszając, gdyż ryz lubi się przypalać.
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach. Przyprawić według uznania
cynamonem. Naczynia żaroodporne lub kokilki posmarować
masłem.Kolejno warstwami nakładać
ryż i
jabłka. Ostatnią warstwę
ryż można posmarować
masłem i posypać odrobiną
cukru.Piec przez 20 minut w temperaturze 170 ° CPodawać gorące z dodatkiem
bitej śmietany.About Paula