ßßß Cookit - przepis na ,, Pierogi z dynią’’

,, Pierogi z dynią’’

nazwa

Wykonanie

Jeśli jesteście miłośnikami dyni z pewnością mam coś dla Was. Pierogi z dynią to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych pierogów z kapustą czy ruskich. Wypróbujcie pierogi z dynią i zakochajcie się w ich delikatnym, lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie.Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość Master Cook Handel
Nadzienie:
30 dag dyni
4 cebule
30 dag wędzonego boczku,
sól, pieprz, suszony majeranek
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją na boczku. Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na maśle, aż dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
około 1 szklanka bardzo ciepłej wody
Przygotowujemy ciasto. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i dolewamy porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 2 porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Wykrawamy szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu. Podajemy okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/pierogi-z-dynia