Wykonanie
Faszerowane
pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i
mięsnej.
Składniki:6 średniej wielkości okrągłych
pomidorów15 dag
mielonego mięsa drobiowego15 dag
pieczarek1
cebulaPół
paprykiPołowę średniej wielkości
poraSzklanka gorącego
bulionułyżka
oleju4 łyżki
kaszy kuskusłyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzPrzygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy czapeczki, wydrążamy miąższ z nasionkami. Drobno posiekaną
cebulę podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony
czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa:
paprykę,
pieczarki i
pomidory, drobno posiekany
por. Doprawiamy
tymiankiem,
solą i
pieprzem.
Mięso przesmażamy na
oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy.
Kuskus zalewamy
bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy.
Mięso i warzywa mieszamy z
kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym
pomidorki. Zapiekamy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.