Wykonanie
Pojawiły się już pierwsze jadalne
kasztany, warto wiedzieć, jak je przygotować i z czym to się je - zajmiemy się oczywiście słodką stroną wypieków ;-). Pieczone
kasztany możecie kojarzyć sprzedawane prosto z ulicy i takie zimą smakują najlepiej - my je wspominamy jako przekąskę po zimowych wypadach z dziećmi na lodowisko :-). Świeże
kasztany przed podaniem zawsze trzeba ugotować lub upiec, nie można ich jeść na surowo. Jak to zrobić w warunkach domowych? Nie ma nic prostszego!Wybieraj ładne, ciężkie
kasztany, bez śladu pleśni. Upieczone smakują słodko, trochę konsystencją i smakiem przypominają słodkie pieczone
ziemniaki, o lekkim
orzechowym posmaku. Stanowią doskonały dodatek do dań wytrawnych, a jako puree, słodka pasta czy krem są wykorzystywane do wypieków i deserów, które mam nadzieję tej jesieni i zimy w końcu zagoszczą na MW ;-).Składniki:jadalne
kasztanyszczypta
soliKasztany (od strony wypukłej) naciąć
ostrym nożem z piłką, robiąc nacięcie na kształt krzyża. Umieścić je w garnku, zalać zimną
wodą do pokrycia, z dodatkiem dużej szczypty
soli. Podgrzewać na średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gorące odcedzić. Wysypać je na płaską blachę do pieczenia i piec w temperaturze 200 - 220ºC przez około 18 - 25 minut lub do mocno wypieczonego koloru. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące, wtedy też najlepiej się obierają.Smacznego :-).