Wykonanie
Od jakiegoś czasu regularnie, kiedy nastaje późna jesień, zaczyna być mroźno, w okresie przedświątecznym mam ochotę na pieczone jadalne
kasztany. Nie wiem dlaczego tak jest bo jakoś za nimi aż tak bardzo nie przepadam, ale to już u mnie taka tradycja, że chociaż kilka muszę zjeść.Kilka sztuk
kasztanów jadanych (u mnie od 10-20)Ostry mały nóż
SólPrzygotowanie pieczonych jadalnych
kasztanów.
Kasztany dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego
kasztana z wypukłej strony nacinamy na krzyż (uwaga bo
kasztany się ślizgają i można się pokaleczyć, ja proponuję nałożyć na rękę w której się trzyma
kasztana rękawiczkę kuchenną dla bezpieczeństwa). Tak nacięte
kasztany układamy na blaszce i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15-20 minut.
Kasztany po upieczeniu solimy i zjadamy na gorąco. Smacznego !!!