Wykonanie
Pieczonych
kasztanów miałam okazję spróbować kilka lat temu na jarmarku świątecznym w Berlinie i, szczerze mówiąc, nie urzekły mnie. Były twarde i bez smaku.Na północnym wybrzeżu Hiszpanii
kasztany można kupić w każdym warzywniaku i postanowiłam dać im drugą szansę. W słodko - słonej wersji zasmakowały mi bardzo i z pewnością wkrótce ponownie je przyrządzę.Składniki:200 g
kasztanów (jadalnych oczywiście)1 łyżka
oliwy z oliwekpół łyżeczki
soli gruboziarnistej1 łyżeczka
cukru trzcinowegoszczypta
cynamonu (opcjonalnie)papierowy rożek do podania*Wykonanie:
Kasztany umyć i na każdym zrobić 2 nacięcia nożem (kształtem będzie to przypominać krzyż).
Kasztany umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać
oliwą, posypać
cukrem,
solą,
cynamonem. Całość wymieszać rękoma tak, by każdy
kasztan był pokryty
oliwą.Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut.
Kasztany są gotowe, gdy popękają i przyrumienią się. Najłatwiej spróbować jednego, by wiedzieć, czy są wystarczająco miękkie.Gorące
kasztany umieścić w rożku i podawać natychmiast.Smacznego!* Wykonanie rożka jest bardzo proste. Należy odrysować średniej wielkości talerz na papierze do pieczenia i wyciąć okrąg. Później zrolować papier tak, by powstał rożek, sklejając na zewnątrz taśmą klejącą lub klejem.