Wykonanie
Uwielbiam kuchnię orientalną. Niezależnie czy tajską, chińską czy japońską. Wszystkie są przepyszne i każda ma coś w sobie. W kuchni tajskiej uwielbiam ich mieszanki ostrych przypraw,
cytrusowych smaków i
mleka kokosowego, który to wszystko łagodzi i nadaje kremowego charakteru. Przygotowując tą zupę w zasadzie nie planowałam nic konkretnego. Miałam jeszcze w zamrażarce
owoce morza, trochę warzyw w lodówce i
makaron sojowy. Połączyłam wszystko tak jak lubię najbardziej. I nie żałuję! Zupa wyszła przepyszna. Jeśli lubicie podobne smaki co ja, to z pewnością Wam przypadnie do gustu. Spróbujcie! :DSkładniki:400 ml
mleczka kokosowego4 łyżeczki
sosu rybnego1,25 litra
bulionu tajskiego*1 łyżka starego
imbiru3 duże ząbki
czosnku1 czerwona
papryczka chili0,5 kg mieszanki
owoców morza (
kalmary,
ośmiornice,
krewetki)½
czerwonej papryki100 g
makaronu ryżowego nitki1
marchewka2 łyżki
oleju kokosowego3 łyżeczki czerwonej pasy
curry2 łyżeczki
cukru brązowegoświeża
kolendrasólpieprzPrzygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Czosnek zmiażdżyć i posiekać.
Papryczkę chili pokroić w krążki i pozbawić nasion.
Makaron sojowy pokruszyć (pociąć nożyczkami) lub zalać na chwilę wrzątkiem żeby stał się plastyczny, odcedzić i następnie pociąć (nie trzymać do całkowitego napęcznienia).
Olej kokosowy rozpuścić w dużym rondlu. Dodać
imbir, papryczkę i
czosnek. Smażyć przez chwilę, aż
przyprawy dadzą aromat. Wrzucić
paprykę i
marchewkę i smażyć przez 3-4 minuty aż lekko zmiękną. Dodać przebrane, oczyszczone i umyte
owoce morza i smażyć aż do momentu gdy
ośmiorniczki się
zwiną i staną się fioletowe (około 2-3 minut).Dodać pastę
curry i
cukier. Wymieszać.Zalać wszystko
bulionem. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać
sos rybny. Wlać
mleko kokosowe i ponownie zagotować. Doprawić
solą i
pieprzem. Zdjąć z ognia.Dodać
makaron ryżowy i pozostawić na kilka minut. Podawać z
kolendrą.*
Bulion tajski można przygotować jak z tego przepisu : http://jedzeniezpasja.com/1_5_142_tajski-bulion-z-krewetkami-i-grzybami-mun.html lub przygotować go w domu dodając do
wody włoszczyznę,
sól,
pieprz zielony,
trawę cytrynową, liście kaffiru,
czosnek,
sos rybny,
chili,
imbir, galangal,
szalotkę,
kolendrę i gotując jak normalny
bulion.