ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa z owocami morza na mleczku kokosowym

Tajska zupa z owocami morza na mleczku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kuchnię orientalną. Niezależnie czy tajską, chińską czy japońską. Wszystkie są przepyszne i każda ma coś w sobie. W kuchni tajskiej uwielbiam ich mieszanki ostrych przypraw, cytrusowych smaków i mleka kokosowego, który to wszystko łagodzi i nadaje kremowego charakteru. Przygotowując tą zupę w zasadzie nie planowałam nic konkretnego. Miałam jeszcze w zamrażarce owoce morza, trochę warzyw w lodówce i makaron sojowy. Połączyłam wszystko tak jak lubię najbardziej. I nie żałuję! Zupa wyszła przepyszna. Jeśli lubicie podobne smaki co ja, to z pewnością Wam przypadnie do gustu. Spróbujcie! :D
Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
4 łyżeczki sosu rybnego
1,25 litra bulionu tajskiego*
1 łyżka starego imbiru
3 duże ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
0,5 kg mieszanki owoców morza (kalmary, ośmiornice, krewetki)
½ czerwonej papryki
100 g makaronu ryżowego nitki
1 marchewka
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżeczki czerwonej pasy curry
2 łyżeczki cukru brązowego
świeża kolendra
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Papryczkę chili pokroić w krążki i pozbawić nasion. Makaron sojowy pokruszyć (pociąć nożyczkami) lub zalać na chwilę wrzątkiem żeby stał się plastyczny, odcedzić i następnie pociąć (nie trzymać do całkowitego napęcznienia).
Olej kokosowy rozpuścić w dużym rondlu. Dodać imbir, papryczkę i czosnek. Smażyć przez chwilę, aż przyprawy dadzą aromat. Wrzucić paprykę i marchewkę i smażyć przez 3-4 minuty aż lekko zmiękną. Dodać przebrane, oczyszczone i umyte owoce morza i smażyć aż do momentu gdy ośmiorniczki się zwiną i staną się fioletowe (około 2-3 minut).
Dodać pastę curry i cukier. Wymieszać.
Zalać wszystko bulionem. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać sos rybny. Wlać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
Dodać makaron ryżowy i pozostawić na kilka minut. Podawać z kolendrą.
*Bulion tajski można przygotować jak z tego przepisu : http://jedzeniezpasja.com/1_5_142_tajski-bulion-z-krewetkami-i-grzybami-mun.html lub przygotować go w domu dodając do wody włoszczyznę, sól, pieprz zielony, trawę cytrynową, liście kaffiru, czosnek, sos rybny, chili, imbir, galangal, szalotkę, kolendrę i gotując jak normalny bulion.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=175