ßßß
Tydzień temu miałam urodzinki i odwiedziła mnie cała rodzinka. Z tej okazji upiekłam pyszny torcik kawowy. Zrobiłam biszkopt biały i ciemny, przełożyłam go kremem i udekorowałam malinami i czekoladą. Wyszedł naprawdę wspaniały w smaku, nie tak bardzo słodki i dosłownie rozpływający się w ustach. Zdecydowanie jeden z najlepszych tortów jakie miałam okazję robić. Wykorzystałam w zasadzie 3 blaty, jeden zamroziłam na potem. Imprezka rodzinna bardzo się udała, miło spędziłam czas.A was zapraszam na kawałek torcika :-)Składniki:biszkopty:jasny- 5 jajek- 100 g mąki pszennej- 40 g mąki ziemniaczanej- 120 g cukru- szczypta soli- do ciemnego dodatkowo 20 g kakao naturalnegokrem- 750 ml śmietany 30 %- 500 g serka mascarpone- 5 łyżeczek kawy inki- 3 łyżki cukru pudru- łyżeczka cukru z wanilią- dodatkowo maliny, ozdoby czekoladowe- pół słoika dżemu z czarnej porzeczki- sok jagodowy rozrobiony z wodą do nasączenia biszkoptówWykonanie:Do miski wbijamy białka, żółtka odkładamy do osobnej miski. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na średniej mocy miksera. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód - i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt i zrzucamy go z wysokości kilka razy na podłogę - podłóżcie ścierkę.Tak samo postępujemy z przygotowaniem biszkoptu ciemnego, tylko do mąki pszennej i ziemniaczanej dodajemy kakao. Upieczone biszkopty studzimy, najlepiej upiec je wieczorem a resztę tortu przygotować na drugi dzień.Krem - do miski miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy mascarpone, cukier z wanilią, kawę inkę i cukier puder. Miksujemy wszystko razem, aż masa zgęstnieje.Biszkopty kroimy na dwa blaty. Sok jagodowy (lub inny jaki macie) rozrabiamy z wodą i nasączamy nim blat kakaowy, smarujemy go dżemem i częścią kremu, przykrywamy go jasnym blatem. Następnie ponownie nasączamy i smarujemy samym kremem, przykrywamy blatem kakaowym, który nasączamy i smarujemy kremem, smarujemy kremem również boki tortu.Tory udekorowałam świeżymi malinami i czekoladowymi ozdobami. Schładzamy w lodówce.Drugi blat jasny zamroziłam do wykorzystania na potem.Smacznego.