Wykonanie
ENGLISH VERSION
Podobno w Święta Bożego Narodzenia zwierzęta mówią ludzkim głosem. Okazuje się, że w Wielkanoc też dzieją się rzeczy niewiarygodne… no, może na mniejszą skalę (nawet chyba dużo mniejszą :P), ale dzieją się! Bo jak inaczej nazwać przepis na Sarence po 9 miesiącach (sic!)To, że tutaj
wrócę z kolejnymi przepisami to pewne. Niepewne jest tylko kiedy to się stanie ;)Tymczasem, rolada z dużą ilością kremu
cappuccino.
Biszkopt już Wam znany. Krem może będziecie pamiętać z Kostki
Cappuccino . W połączeniu, lekka delikatna pychotka :)Polecam wielbicielom ciast z kremem!Składniki na
biszkopt (forma 34x23cm):4
jajka4 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka
kakaoSpód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki przesiać z
kakao. Odstawić.Całe
jajka wybić do miski. Dodać
cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )Do masy jajecznej dodać część
mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część
mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )Masę przelać do formy. Delikatnie wyrównać.Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.Po upieczeniu,
biszkopt wyłożyć na papier
śniadaniowy lub na lnianą ściereczkę (można obsypać delikatnie
cukrem pudrem), tak żeby spód z papierem do pieczenia był do góry. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć
biszkopt razem z papierem
śniadaniowym (lub ze ściereczką).Zwijałam wzdłuż krótszego
boku :)Zawinięty wystudzić.Nasączenie:5 łyżek przegotowanej
wodyłyżka
spirytusułyżeczka
cukru pudru (u mnie spora)Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.Przestudzić.Składniki na Krem
Cappuccino:250g
mascarponeszklanka kremówki60g
cappuccino waniliowego (troszkę więcej niż 3/4 szklanki)3 łyżki
cukru pudruMascarpone wymieszać łyżką dokładnie z
cappuccino.Kremówkę chwilkę ubić. Jak zacznie się delikatnie pienić, dodać
cukier puder i zmiksować na sztywno.Dodać do masy
mascarpone i dokładnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć, nasączyć, posmarować kremem i zwinąć ponownie odrobinę dociskając.Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce.Można udekorować
polewą czekoladową (
czekolada roztopiona z
masłem :))Smacznego!!!