Wykonanie
Stęskniłam się za
czekoladowym ciastem, a brownie w ogóle nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam. Moja prawa ręka jest wciąż niepełnosprawna, ale brownie jest tak proste w pieczeniu, że jakoś sobie dałam radę. Mało tego, że upiekłam brownie to dodatkowo
pokryłam je
czekoladowym musem.
Czekoladowy mus według przepisu poniżej zrobiłam pierwszy raz. Na szczęście przepis okazał się
trafny, a sam mus delikatny jak pianka. Można go z powodzeniem wykorzystać do innych
czekoladowych wypieków, nie tylko do brownies. Ciasto
czekoladowe to zwykle kaloryczna bomba. Jeden kawałeczek i człowiek jest w pełni usatysfakcjonowany. Dlatego lubię piec brownie, bo zadowoli każdego domownika. Mało przy nim pracy i znika szybko.
BrownieSkładniki:kwadratowa forma o
boku 20 cm150 g brązowego180 g
masła1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2
jajka80 g
mąki50 g
kakaoszczypta
soliCzekoladowy mus50 g marshmallows120 g
gorzkiej czekolady, u mnie 70%
kakao50 ml
mleka250 ml
śmietanki kremówki1łyżka
kakaoNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść
masło i wymieszaj z
kakao. Lekko ostudź, a następnie wymieszaj z
jajkami,
solą i
wanilią. Na koniec przesiej
mąkę i wymieszaj z masą
czekoladową. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W
między czasie przygotuj mus. W kąpieli
wodnej rozpuść rozdrobnioną
czekoladę, marshmallows i
mleko. Odstaw do ostygnięcia. Ubij
śmietankę na sztywno. pod koniec ubijania zacznij dodawać masę
czekoladową. Masa
czekoladowa musi być dobrze ostygnięta. Inaczej zrobią się grudki. Wystygnięte brownie posmaruj równo musem i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto oprósz
kakao i pokrój na kawałki.