ßßß Cookit - przepis na Gofry z chleba tostowego z nadzieniem

Gofry z chleba tostowego z nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Jestem pewna, że każdy z was lubi gofry. A może przygotować je z chleba tostowego. Nie trzeba przygotowywać ciasta, w kilka chwil mamy pyszne danie. Pomysł na wykorzystanie chleba do gofrów widziałam w programie kulinarnym w telewizji. Postanowiłam spróbować co z tego wyjdzie. Moja wersja jest na słodko, ale tutaj można poszaleć i zrobić takie gofry w wersji wytrawnej, z szynką, serem czy jakąś pastą. Nie ma tu ograniczeń. A smakują wspaniale i super wyglądają. To kto się skusi na takie goferki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- kilka kromek chleba tostowego
- serek ricotta
- 2-3 świeże figi
- miód - najlepiej w postaci płynnej
- orzechy nerkowca i pekan - po jednym na porcję
Wykonanie:
Rozkładamy kromki chleba tostowego. Połowę z nich smarujemy serkiem ricotta - jak nie macie takiego serka może być inny do smarowania, ale o naturalnym smaku. Układamy plastry fig na serku i kładziemy po jednym orzechu nerkowca i pekan. Możecie także użyć orzechów włoskich. Przykrywamy posmarowany chleb pozostałymi kromkami - suchymi. Układamy je w opiekaczu - gofrownicy i pieczemy, aż zrobią się rumiane.
Możemy udekorować plasterkami fig i polać miodem lub syropem klonowym. Tak przygotowane gofry możecie podać na śniadanie, deser czy nawet obiad. Bardzo fajnie wyglądają i smakują. Możecie nałożyć do środka domowego dżemu, zapiec i posypać cukrem pudrem, dzieci będą zachwycone, zresztą nie tylko one.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/09/gofry-z-chleba-tostowego-z-nadzieniem.html