ßßß Cookit - przepis na Jak kupić dobry i prawdziwy miód pszczeli

Jak kupić dobry i prawdziwy miód pszczeli

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiaj będzie trochę reklamy. I to reklamy, za którą nikt mi nie zapłacił. Uważam po prostu, że warto polecać dobre rzeczy w dobie zalewającego nas zewsząd badziewia i podróbek. Będzie o słodziutkim miodzie bo wcale nie jest łatwo kupić ten prawdziwy. W sklepach jest mnóstwo słoików z czymś co tylko z wyglądu lub nazwy go przypomina. Warto wiedzieć kilka rzeczy zanim wybierzemy się na zakupy.
Czy wiesz, że przeciętna szybkość lotu pszczoły to 24 km/h ?
Wolicie płynny czy twardy miód ? Krystalizacja miodu czyli jego powolne scalanie jest procesem naturalnym. Podczas tzw. konfekcjonowania czyli pakowania go w słoiki przeznaczone do handlu detalicznego miód, który już zdążył się scukrzyć podgrzewa się trochę, maksymalnie do 40 st. C, specjalnymi grzałkami i przelewa. Przy takim postępowaniu nic złego się z nim nie dzieje i po jakimś czasie skrystalizuje się ponownie w nowych opakowaniach. Przegrzany już cały czas będzie płynny i prawie bezwartościowy. Mając wybór różnych gatunków miodu w jednym miejscu warto przyjrzeć się czy przynajmniej część z nich jest skrystalizowana. Niektóre miody poddaje się kremowaniu czyli częstemu mieszaniu w celu rozbicia kryształków cukru. Dzięki temu taki miód nie scukrzy się i będzie miał konsystencję praz wygląd maślanego kremu. Robi się to bez podgrzewania więc taki miód zachowuje wszystkie swoje dobre właściwości.
Ile kosztuje prawdziwy miód ? Niestety, musi swoje kosztować, chociaż bez przegięcia też w drugą stronę. Zarówno bardzo niska jak i bardzo wysoka cena powinna wzbudzić naszą czujność. Pierwsza może świadczyć o tym, że miód jest podrabiany a druga, że sprzedawca jest nierzetelny. Miody z pasieki Wigor kosztują od 21 do 25 zł za słoik pojemności 0,5 l i to według mnie jest bardzo dobra cena.
Gdzie kupić prawdziwy miód ? Ja kupuję tylko od ludzi i w miejscach, do których mam zaufanie. Takie buduje się długo. Trzeba pytać sprzedawców i producentów o szczegóły, podpytywać innych o dany produkt oraz samemu go próbować, używać i obserwować. Warto też polecać sobie nawzajem rzetelnych producentów żeby inni mogli korzystać z prawdziwych, dobrych produktów. I dlatego ja dzisiaj polecam Pasiekę Wigor bo po prostu im ufam.
Nie kupuję miodów no name czyli bez etykiet z dokładnymi informacjami na temat miejsca pochodzenia, adresem pasieki i datą zbioru. Chcę wiedzieć jak najwięcej o tym co kupuję i w razie jakichkolwiek zastrzeżeń mieć namiary na producenta. Najlepiej gdyby to był miód pochodzący z polskiej pasieki. Niestety, na nasz rynek często trafiają miody opisane tylko jako pochodzące z Unii Europejskiej albo nawet z Chin - ja takich nie kupuję bo mogą zawierać dziwne rzeczy np. wysokie dawki metali ciężkich.
Czy wiesz, że pszczoła robotnica żyje przeciętnie tylko od 25 do 35 dni ? Królowa żyje do 5 lat i codziennie składa ok. 3000 jajeczek.
Jak przechowywać miód ? Kiedy już kupimy miód przechowujmy go w chłodnym i ciemnym miejscu. Miód nie lubi światła ani wysokiej temperatury. Podgrzany powyżej 40 st. C traci swoje lecznicze właściwości - dlatego najzdrowszy jest na surowo jedzony po prostu łyżeczką albo rozpuszczony, ale w chłodnym płynie. Bardzo wartościowym napojem jest woda z miodem i cytryną, przy czym miód należy rozpuścić w niej np. wieczorem a wypić dopiero rano. Pojemniki z przechowywanym miodem muszą być szczelnie zamknięte ponieważ miód chłonie wilgoć i zapachy.
Jaki miód jest najlepszy ? Miody, poza tym że są słodkie, smakują bardzo różnie. Jedne są łagodne a inne ostrzejsze i nie każdemu pasuje konkretny smak czy zapach. Mają też różne właściwości więc używa się ich przy innych schorzeniach :
WIELOKWIATOWY - łagodny lub ostrzejszy. Jest antyalergiczny. Ma działanie regenerujące i mocno odżywcze.
LIPOWY - łagodny, ale z nutką ostrości. Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu oraz bezsenności. Ma właściwości rozgrzewające i uspokajające
RZEPAKOWY - łagodny w smaku. Stosuje się go w chorobach wątroby, serca, dróg moczowych i nerek
AKACJOWY - łagodny. Stosowany przy nadkwasocie żołądka i zaburzeniach trawienia, działa osłonowo. Zapobiega powstawaniu kamieni w organizmie.
GRYCZANY - ostry. Stosowany przy chorobach serca i układu krążenia. Dostarcza żelaza więc używa się go przy leczeniu niedokrwistości.
MNISZKOWY - łagodny. Stosowany przy nadkwasocie żołądka, chorobach wątroby i dróg żółciowych.
NAWŁOCIOWY - kwaśno gorzki. Stosowany przy leczeniu dróg moczowych i chorobach górnych dróg oddechowych.
MALINOWY - lekko kwaskowy. Ma właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Stosowany także przy niedokrwistości.
MIÓD Z PYŁKIEM - łagodny, kwiatowy. Stosowany w przypadkach wyczerpania organizmu, anemii a nawet białaczki. Wspomaga krążenie i obniża poziom złego cholesterolu.
SPADZIOWY LIŚCIASTY - lekko cierpkim żywiczny. Ma właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Stosowany w chorobach układu moczowego i bólach stawów.
SPADZIOWY IGLASTY nazywany miodem królewskim - lekko korzenny, żywiczny. Ma działanie przeciwzapalne, łagodzące kaszel. Stosowany przy chorobach górnych dróg oddechowych - zapaleniach oskrzeli, płuc, astmie, gruźlicy a także przy biegunkach i zaparciach. Wspomaga leczenie wielu chorób w tym reumatycznych, serca, układu moczowego, układu nerwowego, skóry - przyspiesza gojenie ran,
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/jak-kupic-dobry-i-prawdziwy-miod.html