ßßß Cookit - przepis na Ciasto piegusek ze śliwkami

Ciasto piegusek ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Jestem szczęśliwa! Wczoraj zdjęto mi gips. Moja ręką wygląda ładnie i jest prosta. Wciąż boli, ale to już nie ten sam ból co na początku. Teraz muszę ją dobrze trenować, aby mogła mi dalej wydajnie służyć. Aby to uczcić upiekłam ciasto piegusek ze śliwkami. O dziwo jakoś mi to sprawnie poszło. Bez gipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki, jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze. Nic dziwnego, że na blogu co i rusz pojawiają się owocowe wypieki. Piegusek ze śliwkami…dlaczego nie! Piekłam już takie ciasto i bardzo mi smakowało.
Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1 , 5 L
150 g masła o temperaturze pokojowej
200 g cukru
1 łyżka waniliowego ekstraktu
3 jajka
3 łyżki maku
200 g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
400 g śliwek
tłuszcz i mąka do formy
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Zmiksuj masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku cały czas miksując. Ubij pianę z białek na sztywno. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj z makiem, a następnie z maślaną masą. Dodaj teraz pianę, delikatnie mieszając. Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Przekrój śliwki na pół, wypestkuj i ułóż na wierzchu ciasta lekko dociskając. Wstaw pieguska do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Dla pewności czy ciasto jest upieczone sprawdź za pomocą drewnianego szpikulca. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie.
Ciasto piegusek utrzymuje wilgotność przez kilka dni. Jednakże ze względu na śliwki powinno je się przechowywać w lodówce lub szybko zjeść. U mnie to żaden problem! Tak dobre ciasto długo nie postoi. Za nim się obejrzę, będę musiała upiec drugie! Idę się poczęstować. Piegusek już ostygł, kawa się parzy, słońce świeci…Co mi jeszcze do szczęścia potrzeba…
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-piegusek-ze-sliwkami