Wykonanie
Tego typu ciast jest chyba najwięcej na blogu. Do tego w różnych wersjach, czekoladowej, marcepanowej, z różnymi
owocami. Zresztą nie ma się
czemu dziwić. To ciasto idealne na zachcianki. Tak zresztą było i tym razem. Po obiedzie mąż zapytał co na deser. Ja w tym momencie przypomniałam sobie, że
Basia pokazywała właśnie wariację na temat swojego
rabarbarowego ciasta . Za godzinę zajadaliśmy się już ciepłym
ciastem.
Składniki:4
jajka1 czubata szklanka
cukru2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła - roztopionego i ostudzonego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii500 - 600 g
śliwekWykonanie:Formę o wymiarach ok. 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Jajka ucieramy na puszystą masę razem z
cukrem. Dodajemy do tego
mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzone
masło i
wanilię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch kładziemy umyte i przepołowione
śliwki (skórką do dołu). Pieczemy przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Możemy posypać
cukrem pudrem.