Wykonanie
« Aromatyczny
ryż z piekarnikaBanalnie prosta, szybka i pyszna szarlotka. Spróbujcie a nie pożałujecie :) Przepis Ewy Wachowicz ale ja zaczerpnęłam go z bloga kulinarne.info .
Składniki :250 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g zimnego
masła1 łyżka kwaśnej
śmietany1 łyżka domowego
cukru waniliowego3
żółtka2 łyżki
cukru700 g
jabłek1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
bułki tartejJabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, posypujemy
cynamonem, mieszamy. Odstawiamy.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Masło mieszamy z
mąką i
proszkiem do pieczenia.Do utartych
żółtek dodajemy
śmietanę i
mąkę z
masłem. Mieszamy, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nim formę 20 cm x 20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy
bułką tartą. Następnie wykładamy
jabłka i na wierzchu układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Ja zamiast wałkować poukładałam kawałki ciasta na wierzchu jak autorka bloga kulinarne.info. Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez ok 40 minut.* W oryginalnym przepisie Pani Ewy znajdują się również
rodzynki. Z racji, że za nimi nie przepadam pominęłam ich dodatek.Smacznego :)środa, 21 września 2016, kuchennefascynacjepoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Polecane wpisy
Śliwkowe ciasto
cynamonowo-
śmietanowePyszne babcine ciasto z dużą ilością
śliwek,
cynamonu i warstwą zapieczonej
śmietany. Przepis z dwutygodnika "
Tina " Składniki : ( robiłam z połowy porcji, prZapiekany
ryż z jabłakmi i
cynamonem Ewy WachowiczNie ma nic lepszego na jesienny deser. Dla wielu z Was to smaki dzieciństwa dla mnie wyśmienity, aromatyczny, sycący deser. Przepis Ewy Wachowicz z programu ''Szarlotka sypana ( najprostszy przepis )Pierwszy raz tak robioną szarlotkę widziałam w programie Ewy Wachowicz. Do Ewy przepis ten przysłał Pan ( niestety nie pamiętam imienia ani nazwiska ) i jak twiSzarlotka z
beząMój trochę spóźniony przepis na Dzień
Jabłka organizowany przez Tatter . Właściwie spóźniony jest tylko wpis, bo ciasto upiekłam wczoraj ;-) To ulubiona szarloCiasto
rabarbarowo-
jabłkowe z
beząNareszcie pojawił się
rabarbar ! Wypatrzyłam go dzisiaj na swoim bazarku i oczywiście musiałam kupić parę "badyli" . Po powrocie z zakupów zabrałam się za pieczKomentarze