ßßß
Jabłkowy środek:2 kg szarej renety2 łyżki drobnego cukru2 łyżeczki cynamonu2 płaskie łyżki mąkiPrzygotowanie:Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (robię to przy pomocy robota kuchennego).W dużej misce wymieszać jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.Ciasto:3 szklanki mąki1/2 szklanki drobnego cukru3 żółtka200 g masła2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżka gęstej śmietanyPrzygotowanie:Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Do mąki dodać schłodzone masło, śmietanę i pozostałe składniki - zagnieść ciasto.Ciasto przełożyć do plastikowej torebki, umieścić na 1 godzinę w lodówce.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na spód i boki formy 2/3 ciasta.Piec ok 10 minut.Masę jabłkową wyłożyć na wystudzony spód ciasta.Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, bezpośrednio ma jabłka.Piec 30-40 minut do zrumienienia.SmacznegoPrzepis dodaje do akcji Nie byle jaka szarlotka