Wykonanie
Składniki:
200 g ugotowanej
kaszy jaglanej200 g liści
jarmużu1
cebula2 łyżeczki nasion chia
1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku
sól,
pieprz do smaku
2 łyżki klarowanego
masłaJarmuż myjemy, odrywamy grube łodygi, suszymy.
Jarmuż siekamy na drobne kawałki.
Na patelni roztapiamy
masło klarowane i wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę.
Cebulę podsmażamy i dodajemy
jarmuż.
Do blendera dajemy połowę porcji
kaszy jaglanej,
cebulę z
jarmużem (część
jarmużu odkładamy)
Dodajemy wędzoną
paprykę,
sól i
pieprz.
Miksujemy na gładką masę
Dodajemy pozostałą
kaszę,
jarmuż i nasiona chia. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia się składników
Z masy formujemy klopsiki. Z podanych składników wychodzi 10 klopsików. Klopsiki smażymy na
oleju lub pieczemy w piekarniku 20 min temp. 180 stopni.
