ßßß Cookit - przepis na Lustrzana glazura (polewa) do deserów i tortów

Lustrzana glazura (polewa) do deserów i tortów

nazwa

Wykonanie

Piękna lustrzana polewa, nadająca szyku deserom. Nie jest trudna do wykonania, wręcz dość prosta w porównaniu do przepisów na desery i torty, które pokrywa ;-). Można ją wykonać na kilka sposobów. Z dodatkiem mleka skondensowanego, czekolady, kakao, glukozy lub bez niej... poniżej przedstawiłam kilka przepisów które sama do tej pory przetestowałam i które polecam, one naprawdę działają!
Glazurę lustrzaną wylewamy na zamrożony (lub w połowie zamrożony) deser lub tort musowy lub mocno schłodzony tort pokryty kremem innym niż mus (dobrze też go przez chwilę zmrozić), upewniając się, że jego powierzchnia jest idealnie gładka (najkorzystniej wylać ją bezpośrednio na krem lub mus). Polewę zaczynamy wylewać na sam środek deseru, następnie zataczając kręgi wokół jego brzegów. Jeżeli w polewie będą widoczne pęcherzyki powietrza należy je szybko przebić patyczkiem . Po wylaniu polewy należy deser odstawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić w lodówce przez około 2 - 3 godziny. Deser podajemy w ciągu 24 godzin od polania polewą.
Przepisy na glazurę lustrzaną z dodatkiem mleka skondensowanego to polewy bardziej profesjonalna, gęste, chyba najpopularniejsze w internecie i wielokrotnie przetestowane ;-). To przepisy niezawodne. Prosta polewa z białą czekoladą (przepis ostatni) to moja modyfikacja polewy z dodatkiem kakao - czyli moja radosna twórczość ;-) kiedy nie macie pod ręką puszki mleka skondensowanego - polewa ta jest rzadsza, cieńszą warstwą pokrywa desery. Uważam, że jest na dobrą szkolną 4+ i również ładnie się prezentuje ;-). Zapytacie, jak smakuje taka polewa? Smakuje jak czekolada, z której została wykonana.
Przepis 1
Lustrzana glazura z dodatkiem mleka skondensowanego :
350 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej), posiekanej
150 ml wody
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
20 g żelatyny w proszku
barwnik spożywczy (używam barwników Wiltona w kubeczkach) - tylko z dodatkiem białej czekolady do polewy
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser.
Glazurę lustrzaną można też przelać do miseczki i przykryć, schłodzić w lodówce do dnia kolejnego. Przed wylaniem na deser podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie można gotować!) do uzyskania temperatury 35ºC.
Przepis 2
Lustrzana glazura z dodatkiem mleka skondensowanego i glukozy :
300 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej), posiekanej
150 ml wody
300 g płynnej glukozy
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
20 g żelatyny w proszku
barwnik spożywczy (używam barwników Wiltona w kubeczkach), tylko z dodatkiem białej czekolady do polewy
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
W garnuszku umieścić cukier, glukozę i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser.
Glazurę lustrzaną można też przelać do miseczki i przykryć, schłodzić w lodówce do dnia kolejnego. Przed wylaniem na deser podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie można gotować!) do uzyskania temperatury 35ºC.
Przepis 3
Prosta lustrzana glazura (z dodatkiem kakao):
150 g cukru
50 ml wody
50 g kakao
100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny (8g) lub 2 listki żelatyny
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia.
Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Nie mieszać zbyt długo i nie ubijać - powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser.
Glazurę lustrzaną można też przelać do miseczki i przykryć, schłodzić w lodówce do dnia kolejnego. Przed wylaniem na deser podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie można gotować!) do uzyskania temperatury 35ºC.
Przepis 4
Prosta lustrzana glazura (z dodatkiem białej czekolady):
150 g cukru
50 ml wody
65 g białej czekolady, posiekanej
100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny (8g) lub 2 listki żelatyny
barwnik spożywczy (używam barwników Wiltona w kubeczkach), jeśli polewa ma być kolorowa
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia.
Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i barwnik. Przez chwilę mieszać, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser.
Glazurę lustrzaną można też przelać do miseczki i przykryć, schłodzić w lodówce do dnia kolejnego. Przed wylaniem na deser podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie można gotować!) do uzyskania temperatury 35ºC.
Polecam!
Polewa lustrzana z dodatkiem mleka skondesowanego - źródło przepisu - ChefIso.com .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lustrzana-glazura-polewa-do-deserow-i-tortow