Wykonanie
Domowy przecier z samych soczystych
pomidorów , jako dodatek tylko
sól. Jest po prostu pyszny , po otwarciu słoika pachnie i smakuje letnimi
pomidorami. Idealnie sprawdzi się do zupy pomidorowej ,
sosów , pizzy i wielu innych dań.Polecam serdecznie bo chociaż pracy przy nim jest dość sporo stanie się w kuchni nie zastąpiony.Składniki:( Na ok 6 l. przecieru)10 kg.
pomidorów -użyłam pół na pół zwykłych okrągłych oraz podłużnej limy2 łyżki
soliPrzygotowanie:
Pomidory myjemy.W dużym garnku zagotowujemy
wodę , parzymy
pomidory , zdejmujemy z nich skórkę.Z każdego
pomidora usuwamy szypułkę , kroimy w ćwiartki.
Pomidory umieszczamy w dużym garnku , gotujemy do momentu aż warzywa się rozgotują.Przecedzamy przez sito pozbywając się pestek oraz ewentualnych resztek skórek.Przecier przekładamy ponownie do garnka , gotujemy 10 min , wsypujemy
sól , mieszamy.Gorący przelewamy do czystych słoików , zakręcamy szczelnie , odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.Słoiki możemy pasteryzować koło 10 min , ja dla bezpieczeństwa pasteryzowałam.
Smacznego