ßßß Cookit - przepis na Pomidory do słoików

Pomidory do słoików

nazwa

Składniki

Wykonanie

Co roku robię z polskich pomidorów taki sos, w zimie jest idealny do makaronu, kaszy gryczanej i placków ziemniaczanych, używam go nawet do zupy pomidorowej i gołąbków. Prosty i szybki do przygotowania.
Składniki:
5 kg pomidorów
trochę wody na dno
sól różowa
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do dużego garnka, zalewamy dno niewielką ilością wody. Gotujemy do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać (ja nie wyciągam skórki, ale jeśli w domu są małe dzieci to trzeba grzebać), na koniec gotowania dodajemy dwie szczypty soli i przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną, można je zagotować (zawekować w garnku przez 15-20 minut od momentu zagotowania wody). Proszę bardzo idealny sos na zimę gdy nie macie czasu długo stać przy kuchni. Smacznego!
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/08/pomidory-do-soikow.html