Wykonanie
Co roku robię z
polskich pomidorów taki sos, w zimie jest idealny do
makaronu,
kaszy gryczanej i placków ziemniaczanych, używam go nawet do zupy pomidorowej i gołąbków. Prosty i szybki do przygotowania.Składniki:5 kg
pomidorówtrochę
wody na dno
sól różowaPrzygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do dużego garnka, zalewamy dno niewielką ilością
wody. Gotujemy do momentu aż
pomidory zaczną się rozpadać (ja nie wyciągam skórki, ale jeśli w domu są małe dzieci to trzeba grzebać), na koniec gotowania dodajemy dwie szczypty
soli i przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną, można je zagotować (zawekować w garnku przez 15-20 minut od momentu zagotowania
wody). Proszę bardzo idealny sos na zimę gdy nie macie czasu długo stać przy kuchni. Smacznego!