Wykonanie
PRZECIER POMIDOROWYOdkąd założyłam blog, obiecuję Wam przepis na przecier i zawsze się nie wyrabiam. W tym roku się udało. Jeszcze można znaleźć pyszne
pomidory na targach. Moja mama zawsze powtarzała, że te wrześniowe są najlepsze na przecier. Ja od siebie dodaję, że najlepsze są odmiany limy, malinówka i gargamel. Na zdjęciach są limy, ale zrobiłam tez kilka słoiczków z malinówek. Do tej
pory robiłam przecier szybko. W zeszłym roku skorzystałam z metody Paszczaka i było bardzo szybko. Blenderowanie, przed przecieraniem, sprawia, ze przecier jest gęsty i w zasadzie niewielkie mamy straty. Zaczyna przypominać nawet bardziej
koncentrat pomidorowy. A w tym roku dodałam do tego wykorzystanie mojego szybkowaru i wyszło błyskawicznie. 30 słoiczków w 2 h z posprzątaniem ;) Jeśli nie posiadacie szybkowaru - nic nie szkodzi. Podaje poniżej wersję dla szybkowarowców i wszystkich innych :) Zapraszam
Składniki - podaje proporcje na około małych 20 słoiczków z lim :
5 kg
pomidorów - limy, malinówka, gargamelłyżeczka
soliPomidory myjemy i kroimy w ósemki - wrzucamy do garnka. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż się nam nie zagotują.
Potem odkrywamy i gotujemy wolno, tak by nam zgęstniały. Mieszamy, by się nie przypaliły. Następnie całość blenderujemy. Zblenderowane
pomidory przecieramy przez sitko. Przecier doprawiamy łyżeczką
soli i zagotowujemy.Wersja dla posiadających szybkowar:
Pomidory kroimy i wrzucamy do szybkowaru. Następnie zamykamy pokrywę i gotujemy około 3 minut, od momentu, aż przykrywa nam zaskoczy ( u mnie I stopień) . Oczywiście dostosujcie czas i parametry do swojego szybkowaru. Następnie wyciągamy
pomidory, blenderujemy i przecieramy przez sito. Przecier gotujemy około 10 -15 minut, aby osiągnął pożądaną przez nas gęstość - u mnie trwało to jakieś 10 minut. Wolny ogień i mieszajmy. Po czym doprawiamy go łyżeczką
soli.Słoiczki i wieczka wyparzamy gorącą
wodą. Następnie wlewamy do nich gorący przecier, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ostygnięcia. Smaczności !! :)