Wykonanie
Jeżeli nie macie ochoty na spędzanie całego popołudnia na wyrabianie
ciasta drożdżowego i lepienia jagodzianek to ten przepis powinien was zainteresować. Słodkie babeczki z
jagodami, które również można zapakować do lunchboxa i cieszyć się nimi w pracy lub szkole. Proste do wykonania a czas potrzebny do ich wykonania to jakieś 30 minut. Z podanych składników przygotujemy 12 sztuk muffinek.Składniki:200g
jagód100g
masła roztopionego125ml
mleka2
jajkaskórka z
pomarańczy250g
mąki pszennej170g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mleko, roztopione
masło,
jajka oraz skórkę z
pomarańczy mieszamy w dużej misce. Dodajemy
cukier oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera lub rózgi. Dodajemy
jagody.
Ciastem napełniamy formę do muffinek wyłożoną papilotkami lub silikonowe foremki do babeczek.Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy z blachy i w papilotkach studzimy na kratce. Gotowe posypujemy
cukrem pudrem.