ßßß
Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-)Zapraszam!Składniki:250 g mąki pszennej1/2 szklanki cukru2 łyżki domowego cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia200 ml mleka80 g roztopionego masła2 jajkaszklanka jagód (plus jagody do posypania)Wykonanie:Jak przy muffinkach - suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej.Stopniowo dodajemy suche do mokrych i mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy umyte i oczyszczone z szypułek jagody, mieszamy łyżką.
Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, dodatkowo każdą muffinkę posypujemy łyżeczką jagód.Pieczemy 20 minut w 180 st., do suchego patyczka.
Muffinki nie są bardzo słodkie, więc możecie albo dodać więcej cukru, albo posypać je cukrem pudrem po ostudzeniu.Smacznego!