ßßß Cookit - przepis na Bellini

Bellini

nazwa

Wykonanie

Bellini
Bellini to znany włoski koktajl alkoholowy, który został wymyślony przez Giuseppe Cipriani w 1948 roku w Wenecji. Drink ten podawano w Harry's Bar, którego Cipriani był właścicielem. Wśród sławnych klientów baru wymienić można Ernesta Hemingwaya, Charliego Chaplina, Alfreda Hitchcocka czy Arystotelesa Onassisa. Napój otrzymał swa nazwę na cześć Giuseppe Belliniego, włoskiego malarza renesansowego, pochodzącego z Wenecji. Początkowo drink podawany był z odrobina soku malinowego lub wiśniowego, co nadawało mu lekko różową barwę, obecnie jednak ten dodatek porzucono. Spróbujcie koniecznie, ponieważ połączenie smaków jest naprawdę udane, a drink ma lekki, letni charakter.
100 ml zimnego nektaru brzoskwiniowego
200 ml zimnego Prosecco
Do kieliszka wlewamy nektar brzoskwiniowy, uzupełniamy Prosecco.
Zazwyczaj Bellini podaje się bez lodu, jeśli jednak chcecie, można dodać go w niewielkiej ilości (ja użyłam zaledwie 1 kostki), by nie rozwodnił zbytnio drinka.
Kategoria:
Napoje
Autor(ka): rain1drop Czas publikacji: piątek, 09 września 2016 12:13
Opcje
Poleć znajomemu wpis „Bellini”
Polecane wpisy
Kurczak po toskańsku / Kurczak po florentyńsku
Uwielbiam kolory na talerzu. W tym daniu mamy połączoną zieleń szpinaku z czerwienią suszonych pomidorów i białym kremowym sosem. Słusznie kojarzy się to z kolo
Pasta con gorgonzola, czyli makaron w sosie serowym
To jeden z najprostszych a jednocześnie najsmaczniejszych makaronowych przepisów, w którym delikatny w smaku makaron łączymy z wyrazistym sosem serowym oraz szp
Kurczak piccata
" Piccata " to metoda przygotowywania potraw, w której mięso jest krojone, panierowane, podduszane i podawane z sosem. Wywodzi się ona z Włoch, gdzie do przygot
pasja _1_^^
rysuje. uwielbiam to chodź zwykle mi nie wychodzi ładnie lub w ogóle jest brzydko.dzisiaj pokaże wam 4 zakładki do zrobienie DIY dla opornych 1. 'la Galaxy wytn
Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią
Czas na grzybobranie można uważać tego '16 roku już dawno za otwarty. Dzisiaj dlatego kurki w śmietanie. Te złote kolorem i pyszne w smaku grzyby leśne przez ko
Trackback
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/09/Bellini.html