ßßß
Składniki:Zaczyn:15 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukruszczypta soli1/2 szklanki letniej wody1/2 szklanki mąki pszennejCiasto:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki letniej wody5 łyżek oleju rzepakowego1 jajkoNadzienie:250g. półtłustego twarogu200 ml śmietany 18%4 łyżki cukru250g malin1 żółtko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Zaczyn: Do miseczki wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej śmietany.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn , wodę , olej oraz jajko.Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto.Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na 1 cm placek , wycinamy kwadraty ok. 5×5 cm. ( Wyszło mi 12 kwadratów)Z jednej strony każdego ,do połowy ,wycinamy paseczki tworząc grzebyk.Nadzienie: Twaróg ugniatamy widelcem ze śmietaną i cukrem , maliny myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.Na środek każdej drożdżówki kładziemy ok.2 łyżek twarogu i parę malin.Zawijamy paseczki ciasta na farsz przyklejając pod spód.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawiamy na kolejne 30 min.Bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem , pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.








Smacznego