ßßß
Składniki:Ciasto: mąka pszenna 1,5 szklankisól szczyptawoda ciepła ½ szklankiNadzienie: twaróg 20 dagcukier 7 łyżeczekjajo 1maliny 10 dagWykonanie:
Z mąki z solą i wodą zagnieść dokładnie gładkie ciasto.Następnie przygotować farsz: Twaróg zmiksować (przy tak małej ilości można rozdrobnić widelcem) z żółtkiem i cukrem (można dodać cukier waniliowy, jeśli ktoś lubi).
Dodać pianę z białka ubitą na sztywno.
Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka.
Na połowę placuszków nałożyć po 1 łyżeczce twarożku i malinkę (maliny można też pokroić i wymieszać z masą twarogową).
Każdy przykryć pustym krążkiem ciasta, zlepić i układać na stolnicy obsypanej mąką.
Zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucić pierogi, przemieszać. Gotować ok. 15 minut od wypłynięcia.
Nałożyć na talerze, polać śmietanką, ozdobić malinkami i podawać.Z tej porcji wyszły mi 24 pierożki.