Wykonanie
Dziś podzielę się z
Wami przepisem na pyszne
migdałowe gwiazdeczki. Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych.



Składniki:3
białka1 szczypta
soli250 g
cukru pudru, przesianego350 g zmielonych
migdałów¼ szklanki
mąki pszennejSkładniki na
lukier:Szklanka
cukru pudruBiałko z
jajkaPrzygotowanie:Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Białka ubijamy na sztywno z
solą, dodajemy partiami przesiany
cukier puder i dalej ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy zmielone
migdały i
mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem.
Lukier królewski:W misce miksera ubijamy
białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo
cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem królewskimSmacznego:)