Wykonanie
Macie już upieczone
ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche
ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla
bliskich.
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennejPół kostki
masła1 szklanka
miodu5 łyżek
syropu klonowegoSzklanka
cukru pudru3 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
jajkoSkładniki na
lukier:Szklanka
cukru pudruBiałko z
jajkaBarwnikiDowolne ozdoby cukierniczeDodatkowo:foremki różnego kształtuSposób przygotowania:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem a następnie dodajemy
miodu oraz
syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika i
jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej
mąką stolnicy i wycinamy
ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone
ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.
Lukier królewski: W misce miksera ubijamy
białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo
cukrem pudrem. Wystudzone
ciasteczka dekorujemy lukrem królewskim oraz ozdobami cukierniczymi według uznania. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.