Wykonanie
Proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla
bliskich.
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennejPół kostki
masła1 szklanka
miodu5 łyżek
syropu klonowegoSzklanka
cukru pudru3 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
jajkoSkładniki na
lukier:Szklanka
cukru pudruBiałko z
jajkaDodatkowo:foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkościSposób przygotowania:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem a następnie dodajemy
miodu oraz
syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
przyprawę do piernika i
jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej
mąką stolnicy i wycinamy
ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone
ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.
Lukier królewski:W misce miksera ubijamy
białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo
cukrem pudrem.Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek
ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieszczamy na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.