Wykonanie
Szybki do przygotowania deser na weekend :-). Chrupące i listkujące się
ciasto francuskie z orzeźwiającym kremem
cytrynowym i dużą ilością
malin. Krem jest bardzo delikatny w konsystencji, a całość to pyszny, oryginalny i prosty do przygotowania deser. Bardzo polecam :-).Składniki:320 - 350 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożoneStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia). Brzegi ciasta posmarować
jajkiem, założyć na ciasto w taki sposób, by powstała grubsza krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Znowu posmarować
jajkiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć nań niedużą foremkę do pieczenia, np. brownies i ją obciążyć.Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, następnie usunąć foremkę podpiec przez kolejne 8 minut lub do wypieczenia ciasta.200 g
serka kremowego typu philadelphia170 g lemon
curdu (np. z domowego przepisu)1 - 2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone. Umieścić je razem w misie miksera i utrzeć, do połączenia. Skosztować kremu - można dodać więcej lemon
curdu, dla otrzymania bardziej
cytrynowego smaku.Ponadto:600 - 700 g
malincukier puder, do oprószeniaNa upieczone
ciasto francuskie wyłożyć krem
cytrynowy, wyrównać. Na wierzchu poukładać
maliny, jedna obok drugiej. Oprószyć
cukrem pudrem. Kroić, podawać.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).