ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z kremem cytrynowym i malinami

Ciasto francuskie z kremem cytrynowym i malinami

nazwa

Wykonanie

Szybki do przygotowania deser na weekend :-). Chrupące i listkujące się ciasto francuskie z orzeźwiającym kremem cytrynowym i dużą ilością malin. Krem jest bardzo delikatny w konsystencji, a całość to pyszny, oryginalny i prosty do przygotowania deser. Bardzo polecam :-).
Składniki:
320 - 350 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Brzegi ciasta posmarować jajkiem, założyć na ciasto w taki sposób, by powstała grubsza krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Znowu posmarować jajkiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć nań niedużą foremkę do pieczenia, np. brownies i ją obciążyć.
Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, następnie usunąć foremkę podpiec przez kolejne 8 minut lub do wypieczenia ciasta.
200 g serka kremowego typu philadelphia
170 g lemon curdu (np. z domowego przepisu)
1 - 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Umieścić je razem w misie miksera i utrzeć, do połączenia. Skosztować kremu - można dodać więcej lemon curdu, dla otrzymania bardziej cytrynowego smaku.
Ponadto:
600 - 700 g malin
cukier puder, do oprószenia
Na upieczone ciasto francuskie wyłożyć krem cytrynowy, wyrównać. Na wierzchu poukładać maliny, jedna obok drugiej. Oprószyć cukrem pudrem. Kroić, podawać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-francuskie-z-kremem-cytrynowym-i-malinami