ßßß Cookit - przepis na Sďż˝odki sos chili

S�odki sos chili

nazwa

Wykonanie

Z podanych składników wyszło mi sporo sosu, proponuję więc pierwszy raz zrobić go z połowy podanych porcji. Sos jest bardzo pikantny i świetnie się sprawdza jako dodatek do grillowanych mięs.
Lista zakupów:
300 g cukru
125 ml wody
220 ml octu ryżowego
ok.30 g papryczek chili
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
Papryczki czosnek drobno posiekać.
Do rondla wlać wodę i ocet, wsypać cukier. Zagotować. Dodać starty imbir i posiekane chili i czosnek. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. aż część sosu się zredukuje. Wystudzić, przelać do słoiczka i trzymać w lodówce.
Sos przygotować najlepiej dzień przed podaniem, aby smaki się dobrze przegryzły.
Przepis pochodzi z książki Rachel Lane "Grillowanie".
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/08/Slodki-sos-chili.html