ßßß
Oprócz witaminy C w czarnych porzeczkach znajdziemy witaminę B1 (tiaminę), witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B3 (PP, niacynę), witaminę A i E. W owocach tych znajdziemy też wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Co ciekawe w 100 g czarnej porzeczki jest 322 mg potasu i 24 mg magnezu, a w pomidorach 282 mg potasu i 11 mg magnezu. Sami widzicie, co jest lepsze przy niedoborach tych dwóch minerałów. Czarna porzeczka często redukuje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi. W medynie ludowej owoce często stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie.Porcja na ok. 1200 ml nalewkiSkładniki:500 g owoców czarnej porzeczki500 ml spirytusu 96 %250 ml wódki 38%250 g cukruSposób przygotowania:Porzeczki przełożyć do słoja, zalać spirytusem i wódką, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Nalew zlać do innego naczynia, zakręcić.
Pozostałe owoce zasypać cukrem, zamieszać i odstawić na kolejne 6 tygodni, co jakiś czas wstrząsnąć.
Powstały syrop zlać i zmieszać ze zlanym wcześniej nalewem. Całość odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić jeszcze na 6 miesięcy.
Smacznego!