ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z biaďż˝ek

Ciasto czekoladowe z bia�ek

nazwa

Wykonanie

Po pieczeniu niemalże hurtowych ilości jagodzianek, miałam zamrożonych sporo białek. Na bezę nie bardzo mam amatorów w domu, więc trzeba było wymyślić coś innego. Znalazłam doskonały przepis u Arabeski . Ciasto podobne do murzynka, miękkie, delikatne, mocno czekoladowe.
Składniki:
100 g masła (temp. pokojowa)
200 g cukru
200 g czekolady gorzkiej
150 g mąki
8 białek
50 g czekolady
25 g masła
płatki migdałowe do posypania (ok 1 łyżki)
Wykonanie:
Formę keksówkę o długości 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Kiedy będzie puszyste dodać przesiane kakao i mąkę. Wymieszać. Ostudzoną czekoladę dodać do utartego masła i wymieszać. W osobnej misce ubić białka. Delikatnie wymieszać je z czekoladową masą (najlepiej na początku dodać po kilka łyżek białek, potem resztę). Masę przelać do przygotowanej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i przełożyć na kratkę.
Przygotować polewę. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i wymieszać. Polać nią ciasto. Posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/08/Ciasto-czekoladowe-z-bialek.html