ßßß

Odstawić na kilkanaście minut, żeby zaczyn wyrósł.
Roztopić i przestudzić masło. Do miski wsypać mąkę, cukier i ziemniaki. Dodać masło, mleko, żółtka i zaczyn i wszystko porządnie wyrobić.

Miskę przykryć, żeby ciasto nie wysychało i odstawić w dość ciepłe, ale nie gorące miejsce na 1 do 1½ godziny (można wstawić do piekarnika, ustawionego na rozmrażanie, czyli 35 °C). Blat lub stolnicę delikatnie posypać mąką, przełożyć ciasto i rozwałkować je na placek o grubości ok. 1½ cm. Przy pomocy dużej szklanki lub pierścienia do wykrawania o średnicy ok. 7 cm. Wykroić jak najwięcej placków.
Pozostałe, niewykorzystane ciasto zagnieść ponownie i schować do pojemnika z pokrywką, żeby nie wyschło i odłożyć – ciasto powinno odpocząć. Jagody wymieszać z cukrem. Wykrojone drożdżowe placki lekko rozciągnąć, brzegi posmarować białkiem i napełnić jagodami.
Brzegi ciasta dobrze skleić.
Układać sklejeniem do dołu na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Jagodzianki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut.Uwaga! Po wyjęciu z pieca jagodzianki powinny ostygnąć, inaczej nadzienie jagodowe może poparzyć podniebienie albo język.
Smacznego!