ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy sernik na zimno z jagodami

Bezglutenowy sernik na zimno z jagodami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ser biały - 350 g
Jogurt naturalny - 1 op
Galaretka smakowa - 3 op
Jagody - 300 g
Sposób przygotowania
Ostatnio bardzo przypadł mi do gustu sernik na zimno :) Mój bez dodatku cukru - słodzony jedynie tą ilością cukru, która jest w galaretce. Idealny dla osób, które zmagają się z alergią pokarmową i nie mogą jeść słodkości z biszkoptami lub innymi mącznymi spodami. Do sernika możecie wybrać smaki galaretek jakie tylko lubicie - ja użyłam truskawkowej, agrestowej i brzoskwiniowej.
Ser blendujemy z jogurtem na gładką masę, którą dzielimy na pół. Jedną z galaretek rozpuszczamy w gorącej wodzie, po ostygnięciu mieszamy z połową twarogu, wylewamy do formy i wstawiamy na godzinę do lodówki aby masa stężała. Po tym czasie rozpuszczamy kolejną galaretkę i również po ostygnięciu mieszamy z pozostałą połową masy serowej, całość wylewamy na stężoną już masę - odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Moją ostatnią galaretką była ta o smaku brzoskwiniowym - na gotowy sernik wyłożyłam jagody, a następnie zalałam je ostudzoną galaretką.
SMACZNEGO!
Źródło:http://trochesmaku.pl/sernik-na-zimno-z-jagodami