Wykonanie
Składniki
Ser biały - 350 g
Jogurt naturalny - 1 op
Galaretka smakowa - 3 op
Jagody - 300 gSposób przygotowaniaOstatnio bardzo przypadł mi do gustu sernik na zimno :) Mój bez dodatku
cukru - słodzony jedynie tą ilością
cukru, która jest w
galaretce. Idealny dla osób, które zmagają się z alergią pokarmową i nie mogą jeść słodkości z
biszkoptami lub innymi
mącznymi spodami. Do sernika możecie wybrać smaki
galaretek jakie tylko lubicie - ja użyłam truskawkowej, agrestowej i brzoskwiniowej.
Ser blendujemy z
jogurtem na gładką masę, którą dzielimy na pół. Jedną z
galaretek rozpuszczamy w gorącej wodzie, po ostygnięciu mieszamy z połową
twarogu, wylewamy do formy i wstawiamy na godzinę do lodówki aby masa stężała. Po tym czasie rozpuszczamy kolejną
galaretkę i również po ostygnięciu mieszamy z pozostałą połową masy serowej, całość wylewamy na stężoną już masę - odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Moją ostatnią
galaretką była ta o smaku
brzoskwiniowym - na gotowy sernik wyłożyłam
jagody, a następnie zalałam je ostudzoną
galaretką.
SMACZNEGO!