ßßß Cookit - przepis na Kwaśnica na wędzonych żeberkach

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

nazwa

Wykonanie

W górach z kwaśnicą prawie jak z pomidorową – każda gospodyni ma na nią swój własny przepis, i to niejeden. Ta prosta i pożywna góralska zupa zyskała sławę dzięki mamie braci Golców, która gotowała ją „na świńskim ryju”. Ja, z wszystkich znanych mi wersji, najbardziej lubię tę gotowaną na wędzonce, ale możliwości jest mnóstwo – biodrówka, golonka, boczek, żeberka, nawet kotlet z kostką… Raczej wieprzowina, choć znane są przepisy na kwaśnicę na dziczyźnie czy nawet gęsinie.
Pamiętajcie, że podstawą dobrej kwaśnicy jest mięso i kiszona kapusta (najlepiej taka domowa), a ziemniaki zawsze należy gotować osobno i nakładać na talerze tuż przed podaniem.
Przygotowywałam ją już setki razy, jednak zawsze najbardziej smakowała mi w rodzinnym domu. A może po prostu to taka zupa, którą trzeba jeść przy oknie z widokiem na góry? Sprawdźcie sami… :)
Składniki
Kwaśnica:
wędzone żeberka (800 g – 1 kg)
włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
500 g dobrej jakości kiszonej kapusty (z sokiem)
odrobina kminku, ziele angielskie i listek laurowy
1 duża marchewka (opcjonalnie)
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
Do podania:
świeżo mielony czarny pieprz
ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie
Żeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą i szybko zagotowujemy. Zlewamy wrzątek, ponownie zalewamy zimną wodą. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i dwa ząbki czosnku, solimy i gotujemy przez około 40 minut. Kiedy mięso już zmięknie, wyjmujemy warzywa, dodajemy kiszoną kapustę z sokiem, kminek, kolejne dwa ząbki czosnku i ewentualnie startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, lub tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Wyjmujemy żeberka i dzielimy na porcje. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Na ogrzane talerze rozkładamy ugotowane ziemniaki i porcje mięsa, zalewamy gorącą zupą i od razu podajemy.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-05-23
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
60M
Całkowity czas:
90M
Średnia ocena:
5
Based on 3 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/05/23/kwasnica-na-wedzonych-zeberkach