ßßß Cookit - przepis na Mazurek bośniacki

Mazurek bośniacki

nazwa

Wykonanie

Mazurek, który ponoć od 150 lat pieczony jest na Wielkanoc w rodzinie Roberta Makłowicza! Oczywiście musiałam wypróbować… i już się wcale nie dziwię, że im się nie znudził… :)
Ciasto jest przepyszne, mocno orzechowe i wilgotne. Kawowa polewa to przysłowiowa „wisienka na torcie”, znakomicie podkreśla smak mazurka. Autor podaje w składzie 1 łyżeczkę neski, jednak ja przypadkiem dodałam całą dużą łyżkę. Upsss…… Spokojnie, nie było klapy. :) Co więcej, dzięki tej pomyłce polewa zyskała piękny, brązowy kolor i wyrazisty kawowy posmak, który do tego ciasta pasuje idealnie (wiem, co mówię, choć kawy nie pijam na co dzień). :)
Mazurek dobrze się przechowuje i spokojnie można go przygotować nawet trzy dni przed świętami. Jest też wygodny do transportu i długo zachowuje świeżość. Dość słodki, ale bez przesady. Nie kruszy się i można go podzielić na zgrabne kawałeczki…. Jakieś minusy? Napiszcie, jeśli je znajdziecie!
Składniki:
Ciasto
11 białek
250 g cukru pudru
250 g orzechów laskowych (lub migdałów ze skórką)
pół tabliczki drobno posiekanej, gorzkiej czekolady
Polewa:
150 g cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżka stopionego masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
odrobina likieru z orzechów laskowych (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 C. Prostokątną blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Dodajemy orzechy, zmielone na mąkę razem z brązową skórką, oraz czekoladę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę, wyrównując wierzch łopatką.
Pieczemy przez około 45 – 60 minut. Przestudzone ciasto odwracamy i układamy tacy (aby pięknie udekorować mazurka potrzebna nam jest idealnie gładka powierzchnia).
W małym rondelku rozpuszczamy masło, mieszamy z mlekiem i kawą do rozpuszczenia. Gorącą mieszaninę wlewamy do mieseczki z przesianym cukrem pudrem i ucieramy na lukier, gęstość regulując mlekiem lub likierem.
Polewą smarujemy wierzch i boki mazurka. Dekorujemy na przykład rozpuszczoną czekoladą i połówkami migdałów.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-04-10
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
60M
Całkowity czas:
1H30M
Średnia ocena:
5
Based on 3 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/04/10/mazurek-bosniacki