ßßß
Mięciutkie, smaczne i proste babeczki z dodatkiem jogurtu i sezonowych owoców. Migdały dodają im aromatu i wilgoci. Nie wiadomo kiedy znikają ze stołu ;-).Składniki na 12 sztuk:60 g masłaniecałe 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2 duże jajka1,5 szklanki mąki pszennejpół szklanki zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego1 łyżeczka ekstraktu z waniliipół łyżeczki ekstraktu z migdałów250 g truskawek, pokrojonych na kawałkiDodatkowo:perłowy cukier do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z migdałami i odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakty, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać szpatułką do połączenia.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta, wypełniając papilotki prawie do pełna (pół cm od ich górnej krawędzi). W babeczki powciskać truskawki. Posypać perłowym cukrem.Piec w temperaturze 165ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).