ßßß
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 8-10Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczeniaSkładniki:Na biszkopt:200g cukru200g mąki pszennej175g masła75g jogurtu naturalnego50g mielonych migdałów4 jajka2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaNadzienie :250g truskawek200g serka śmietankowego25g cukru1 jajkoGarść płatków migdałówW małej misce mieszamy elementy nadzienia serowego tj. serek śmietankowy, jajko oraz cukier. Masa po wymieszaniu powinna być płynna. Odstawiamy ją na bok. W dużej misce umieszczamy miękkie masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, jogurt, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy truskawkami i wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni (termoobieg) do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

