ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

nazwa

Wykonanie

sobota, 4 Czerwiec 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Młoda kapusta z koperkiem
Smak, na który czekam całą zimę. Delikatna, kremowa młoda kapusta z koperkiem. Bez żadnych zbędnych dodatków. Idealna do młodych ziemniaczków. Polecam
Składniki:
mała główka młodej kapusty
cebula
pęczek koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżka octu winnego
łyżka oleju
Kapustę szatkujemy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę wody i dusimy przez 10-15 minut w zależności od pożądanej miękkości kapusty.
Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty.
W rondelku przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Dolewamy powoli wodę, aż do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji. Przelewamy zasmażkę do uduszonej kapusty. mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę.
Koperek siekamy i dodajemy do kapusty.
Doprawiamy kapustę solą, cukrem i octem do smaku. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/mloda-kapusta-z-koperkiem