Wykonanie
By MagicPot, 2 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Steki z
piersi indyka podałam kilka dni temu na obiad i moi chłopcy – szczególnie ten najstarszy – byli zadowoleni z przepysznego obiadu z mięskiem w roli głównej. Nie spodziewałam się tak ciekawego efektu, tym bardziej, że zawsze
piersi indyka podawałam w najzwyklejszy i najprostszy sposób – podsmażone w panierce na patelni. Ponowne skorzystanie ze starych przepisów kucharskich okazało się kulinarnym sukcesem.Z poniższych ilości przygotowałam obiad dla czterech osób: dwójki dorosłych i dwójki dzieci.dwie
czerwone paprykidwa duże ząbki
czosnkujedna
czerwona cebula250ml
przecieru pomidorowego125ml półwytrawnego
białego wina400g
białej fasoli w
sosie pomidorowymoliwa z oliwekprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, świeży
majeranekopcjonalnie:
parmezan i świeże liście
bazyliW pierwszej kolejności przygotowałam
piersi indyka: usunęłam zbędne żyłki i pokroiłam w kotlety o grubości około 1cm.Następnie rozgrzałam
oliwę na patelni i podsmażyłam na średnim ogniu na lekko rumiany kolor przygotowane
steki z
piersi indyka z obu stron (około 10 – 15 minut) a następnie odłożyłam na bok.W trakcie smażenia
indyka poszatkowałam
czerwoną cebulę w półksiężyce a
paprykę w większą niedbałą kostkę i paski.
Czosnek obrałam z suchych łusek i poszatkowałam w plasterki.Na patelni po stekach wrzuciłam poszatkowałam
paprykę i
cebulę i podsmażałam na średnim ogniu aż
cebula się zeszkliła a
papryka lekko zmiękła, – czyli około 5 minut. Następnie dodałam
czosnek i gotowałam kolejne 2 minuty.Następnie dodałam
przecier pomidorowy,
wino i jedną łyżeczkę drobno poszatkowanego świeżego
majeranku i wszystko dokładnie wymieszałam. Wciąż gotowałam/podsmażałam składniki na średnim ogniu.Doprawiłam sos z patelni
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Doprowadziłam sos do wrzenia a następnie zredukowałam moc do minimum i dodałam
fasolkę, podsmażone
steki indyka, przykryłam pokrywką i dusiłam około 30 minut.
Steki z
piersi indyka podałam z ciepłym
ryżem i posypałam tartym
parmezanem i świeżymi liśćmi
bazylii.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: